"HETT"

...av Bill Buford


Jag får aldrig för mig att läsa böcker. Men när jag pluggade vid Grythyttan ingick det ju i själva kurserna :P
En av alla kursböcker var just "hett" av Buford Bill. Det är en av de bästa böckerna jag läst. Nu var det nästan två år sedan jag läste den. Funderar på att läsa den igen. Då läste jag den på två dagar, eller ja dag och natt. Alltså jag läser inte snabbt, utan i panik då för jag började läsa den för sent...

I korta drag handlar det om en matjournalist som åker runt i Itlaiens olika kök, mest i små byar om jag inte minns helt knasigt. Han får lära sig den italienska kok konsten från grund. Av infödda såklart. Tror bland annat att han var i en liten charkprodukts butik. Där de på gården slaktade och därav gjorde de mest utsökta korvarna och så vidare. Ja den ska jag läsa igen. Jag har näligen köpt mig en bok som heter Buonissimo av Bo hagström. Han har även tv-serien solens mat. Där reser han runt i Itlaien och upptäcker nya smakupplevelser. 

Buonissimo är en bra bok där det också står fakta om maten, kulturen och sägen runt omkring maten. Hur gott låter inte Insalata ai frutti di mare, (sallad på havets frukter) eller passato di broccoli, (mixad broccolisoppa med getostkräm) eller kanske gnocchi allo zafferano, (sallad med saffransgnocchi). Visste ni att man tror att gnocchi på mjöl var den allra första pastaformen. Det kallades först "maccheroni" vilket var namnet för all pasta fram till slutet av 1800-talet. Idag görs den förståss vanligast på potatis.

Sånt gillar jag skarpt, historia som upptar många diskussioner mellan matmänniskor och dess historia.



 

Tänk att vandra bland marknader som har så många färger och så mycket färska råvaror var dag. Det vore underbart och prova nya råvaror hela tiden, nya smaker.
Ja, det är några av mina drömmar.


Pratat med mitt hjärta så nu ska jag slänga mig i sängen. Förresten, träningsvärken är hemsk, känns som mina vader är 1 dm kortare än igår, kan knappt räta på dem. Trodde combaten idag skulle göra det enklare, men inte.

Buonanotte♥

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0