"Man ska veta, men inte kunna....."

Läste just en av min lärares blogg. Och måste citera och diskutera några av de meningar han skrev. Han diskuterar vad framtiden är inom utbildningssektorn. Om att forskare behöver pengar och bidrag för att kunna bedriva sin forskning. Han diskuterar också hur olika länder får och bedriver bidrag och sin kunskap de utvinner av det. Jag går inte in mer på det nu. Utan fokuserar mer på det jag fastnade för.

Han pratar om de svenska utbildningarna och framför allt att även de praktiska utbildningarna blir mer "teoretbaserade"
Citat: "Man ska veta, men inte kunna........Men tänker någon på studenterna. Just grundutbildningar bör ha ett tydligt syfte att studenterna blir anställningsbara i näringslivet. Och att de får valuta för sina kunskaper och (sina höga studielån)" Han menar också att ett mervärde på arbetsmarknaden skulle göra att studenterna skulle kunna betala tillbaka sina lån. "Där bör näringslivet har inflytande över utbildningsplaner och innehåll av utbildningsplaner för att säkerställa- ett framtida behov"

Heinz är mycket klok. Det första citatet kan jag verkligen relatera till. Känns som att jag går just en sån praktisk utbildning som man ska veta så mycket som möjligt, men praktisken då, kan jag göra en stek?
Intensivt praktiskt lärande i köket och efter något år, It's over. Har inte läst hela studieplanen ordentligt över de kommande åren. Men av vad jag kan förstå kommer vi ha praktiskt i kök på Ht- terminen och sen är det kört! No more. Det är då denna teori kliver in. Även fast vi haft mycket teori inna, det tog ett halvår av utbildningen innan vi fick gå in där vi hör hemma, i köket. Dessutom vill jag påpeka att jag tycker att delkurserna i den första kursen var fel "sorterade". Vi läste först en kurs om hur man skriver vetenskapliga arbeten osv. Visst denna kurs bör vara först, även om den är tråkig, men direkt efter den skulle vi läst livsmedelshygien, om nån frågar mig. Det är så viltigt med hygien i kök, det kan handla om liv. Men de få ggr vi var i köket innan alla började sina utbildningar visste vi ingenting om det. Nu svävade jag iväg lite från ämnet, men var tvungen att nämna det.

Självklart är teorin väldigt viktig, man ska ju veta vad man håller på med. Men allting handlar ju om pengar. Och jag tycker att det känns lite som att, man skulle kunna varva teorin och praktiken, istället för att först läsa teori och sen praktisera. Då skulle jag vilja ha det tvärtom istället. praktisk först, och sen teorin. Men det är här pengadelen kommer in. Skulle man göra så, skulle det ju bli alldeles för dyrt. Tänk alla misstag i köket. Men tänk såhär... Man lär sig BÄST av sina misstag. Men det har inte världen råd med.

Tid är pengar, och brottom är det! Allting går så fort. Ja, mina vänner idag ska vi lära oss filea! Hm, hur är detta möjligt på tre timmar, kommer jag vara en jävel på att filea när jag går ut ifrån köket idag?
Nee, det blev inte riktigt så.. Det är det jag menar, tid är pengar, sen ska vi testas på denna kunskap, i ett praktiskt prov. Det är just här detta citat platsar. Man kan komma till en lektion och ha läst på allt som finns om just fisk som exempel. Hur de ser ut, hur de är byggda, vilken temperatur den ska kokas, bräseras i osv. Men när man står det med en firre på sin skärbräda. Vilken sida i boken ska man slå upp då? Självklart är det bara att öppna munnen och fråga läraren om hjälp, men det är inte det jag menar här. Själva principen, jag förstår vad han menar med sin blogg.

Jag har haft många lärare, speciellt under gymnasietiden, ni vet när man har vikarier och hur många lärare som helst, med olika kvaliteter på sin undervisning. Heinz är en sån lärare som man alltid kommer att minnas. Han är för det mesta positiv. Han älskar att undervisa, han älskar sitt yrke och älskar att lära ut det- det lyser om honom. En skitbra lärare helt enkelt! Hoppas att mörkret inte blir för stort..

Hm, hoppas nån fattar, brukar sväva iväg och så fattar jag själv inte vad jag skrivit. Skulle kunna skriva en uppsats om detta, men det orkar jag inte nu ;)

Snart ska jag iväg och käka lunch med mamma och linda på den där restaurangen vid boda borg. Det ska vara bra har jag hört. Måste prova, tänkte ev söka sommarjobb där. Eftersom att min praktikplats på bofors hotell inte har öppet på sommaren!!!

Over and out!
____________________________________

23.00

Kvällen var lyckad. En filé oscar med ett glas vitt. Mkt gott :)
Äta ute borde man göra betydligt oftare. maten på boda borg var också mkt god. Verkar vara bra kvalitet. Trevliga kockar, där skulle jag kunna tänka mig att sommarjobba/extrajobba. Ska nog ringa och fråga eller nåt, det är ju bäst att ringa och fråga först om det ens är ngn ide att söka sommarjobb.
Jaja, bion var alla fall bra. Nöjd, en värd film. Försoning.

Nu är jag faktiskt jättetrött, så nu ska jag nog sova snart.
God natt världen!

Lång dag

Söndag kväll. Fortfarande sjuk, eller ja sjuk och sjuk, förkyld med feber, sjuk är man inte fören man är sängliggande och det vägrar jag att vara :P

Igår var det middag hos Jessie, jätte trevligt och jättegott:)
Skönt att skippa alkoholen ibland, fast några glas vin hade inte suttit fel :)
Kollade lite melodifestival, som är lika dåligt som alla år, rätt tråkigt, och kass underhållning för min smak..
Pratade fram till midnatt om spöken och diverse fenomen. Alla satt med fötterna uppe i soffan och vågade inte åka hem :P
Pratade om ev bio till veckan, det var länge sen. :)

Idag fyller Clara 20, GRATTIS!! :)
På onsdag fyller Maria :)
Då har jag ingen boxkompis:P
fast jag ska nog vila om jag är förkyld... Vare sig jag vill eller ej..

Imorn är det labb klockan 10. Ska labba på en semla, få se hur mkt äckel det är på en sån..
Nu ska jag sova så jag orkar upp.

Godnatt.

Musslor?

Förra bloggen var jag inte allt för glad...
Fick reda på att jag inte klarade livsmedelshygiententan med tre fjuttiga poäng, så nu måste jag göra omtenta på den också.
Det kändes så bra när jag hade gjort den, jag kände verkligen att jag hade klarat det, men tydligen inte.

Men dagen efter detta skulle bli lite mer positiv. Den började ju inte allt för kul, kör som en galning till skolan för att hinna i tid kör nästan av vägen och kommer från i tid kl 09.00 och får veta att lektionen blivit inställt! omg, inte min dag va? Min praktiska lektion började inte fören 13.00. Men som tur var satt mina gullungar Emma och Ulli i bibblan så jag fick sällskap ett par timmar :)
11.45 var det dags för presentation av culinary cup, intressant, svårt.
Medan jag satt i bibbland med E&U så blev jag hungrig, går upp i kantinen och beställer en smörgås, då kommer en lärare till mig och frågar om jag kan komma upp till lärarrummet och läsa en instruktion de ska ge ut till två:orna som ska på internationella praktiken, han ville se om uppgiften de skulle få var förstårlig. Hahaha jaa visst sa jag, fick lite småpanik, jag som är så trög ? :S
Haha, satte mig där uppe och upplyste dem om att de hade valt rätt person efterom att jag är rätt trög, så om jag fattade skulle nog de andra göra det :P
  Själva grejen med detta är att nästa år kommer jag ocks¨att åka utomlands :S
Herre guuud vad jag kommer vara nervös! Hamnar säkert i Tyskland, men aja skit samma. Dags att börja spara pengar :P
Tänk vad jag ska sakna alla, 10 veckor....

Ja, alla fall den där skitdagen som började med ett U och en inställd lektion tog sina svängar. Fick tillbaka hemtentan och julbordsuppgiften och jag klarade båda två! Inget U och ingen komplitering :O) Jaa, det finns hopp även för mig.
Detta var alltså tisdag, lektionen var riktigt svår! Filea fisk och grejer, inte jättelätt precis när man typ aldrig tagit i en hel fisk förut, haha mina filéer var inte de finaste ;)
Onsdagens lektion gick bra, då vi skulle tillaga filéerna osv. Haha smakade på en mussla i vår musselsoppa, shit va läskigt, fick typ panik och fick för mig att den började leva i munnen på mig och sprattlade och hade sig, haha men jag svalde den alla fall:P
Smaken var god, vitlök och kryddor, sjävla konsistensen var rätt gummigaktig. Ingen höjdare kanske. Sen smakade jag även på våra pilgrimsmusslor, haha den var typ rå i mitten så den var jag bara tvungen att spotta ut! Vill ju inte bli matförgiftad ;)

Igår ringde jag till sbo och pratade om lägenheter, ska ställa mig i kö och förhoppningsvis flytta till hösten. Antingen till en etta eller så flyttar emma och jag in i en tvåa. Det får tiden utvisa :)

Jag har gått och blitt sjuk också :(
Vaknade med knivar i halsen och hade feber igår och idag med. Typiskt, men jag ska nog till jessie ändå och äta lite, kanske inte är jättesocial sådär jättelänge, men en stund alla fall:)





Ne, nu måste jag skriva loggbok.

Ha det gott!
Kramar

Dum...

Jag känner mig så misslyckad nu. Jag orkar inte mer...
Varför kan jag inte bara vara född smart!?!


Nya statt

Jaa, ännu en lördag med alkohol... Hm börjar bli en dålig onyttig vana ;)
Platsen var hemma hos Andreas, Petras pojkvän. Han bodde fint. Vi blev serverade en tre- rätters middag av högsta klass som var alldeles jättegood :)
Vi hade mkt trevligt, massa skratt och massa alkohol. Födelsedagsbarnet Petra fyllde bolaget :)
Hon fick en jättefin skål av oss som vi fyllde med godis :)

Vi lyckades faktiskt komma in på statt denna lördag. Hm, jag tycket att det var jättelite folk... Inredningen var väl fin. Har inte bestämt mig om jag ska tycka om den än eller inte. Kanske hade varit trevligt med lite ljusa färger..
Vi dansade hela natten och blev tvärtrötta vid kvart i två, så sofie och jag travade till garderoben och ringde taxi, vi var snabbt hemma och jag somnade bums.

Ja, nedräkningen har börjat, haha snart fyller jag också bolaget :P
Om sidådär tre månader typ. Men först äre Clara och Maria :)
och sen Viktor förståss :)

Imorn blire skolan som vanligt vid 5. få se vad som hinns med innan det. Antagligen blir det träning, kommer ju hem så sent på kvällen sen.. och defenitivt plugg... bönor och grejer..

Nu ska jag kolla på en film på trean, en förtrollad romas, få se vad det är för nåt!

....... och kom ihåg, "vi är ju unga"

ciao bella!

RSS 2.0